Duurzaam bouwen moet! Kan het constructief veilig?
Ronald de Groot, manager veiligheid en veiligheidskundige bij Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed BV Dik Spekkink, contentmanager KPCV |
De maatschappelijke wens om duurzaam te bouwen doet een beroep op onze creativiteit om constructies te realiseren die minder CO2 uitstoot veroorzaken. Met onder meer geopolymeren als vervangers van cement in beton kan de bouw letterlijk een steen(tje) bijdragen aan reductie van CO2-productie. Belangrijke voorwaarde is dat zulke toepassingen de toets der kritiek, ook die van constructieve veiligheid, kunnen doorstaan.
KPCV onderschrijft het belang van duurzaam bouwen en en wil daar vanuit de eigen doelstellingen aan bijdragen. Enkele jaren geleden deden twee KPCV Taakgroepen al voorstellen voor de borging van de constructieve veiligheid van innovatieve constructies en bij de toepassing van nieuwe materialen. In 2020 stemde de KPCV Partnerraad in 2020 met deze voorstellen. De aanpak is dus op KPCV terug te vinden.
Waren we in het verleden gewend eerst uitgebreide testen te doen alvorens nieuwe constructies of materialen toe te passen; tegenwoordig lijkt het adagium te zijn: “Gij zult circulair bouwen en wel meteen!” Ga daar dan maar eens aan staan als het ook nog constructief veilig moet. De Taakgroep Circulair Bouwen formuleerde destijds een tweetal borgingsacties voor de fasen Ontwerp en Gebruik om tot verantwoorde keuzes te komen: Ontwerpen voor constructief veilig circulair bouwen’ en ‘Circulariteit bestaande constructies’. Bij deze nogmaals van harte aanbevolen!
In geval van de toepassing van nieuwe materialen of constructies (of de toepassing van constructiesystemen buiten de eigen systeemgrenzen) bieden de aanbevelingen van de KPCV Taakgroep Innovatie en Systeemgrenzen goede handvatten. De documenten ‘Toepassing van systemen en producten binnen de eigen randvoorwaarden’ en ‘Toepassing van innovatieve constructieve systemen’ zijn in 2020 opgesteld naar aanleiding van de opgerekte toepassing van breedplaatvloeren in de ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Gezien de actuele ontwikkelingen van onder andere polymeerbeton lijkt het verstandig om de aanbevelingen van de Taakgroep nog eens tegen het licht te houden en waar nodig aan te vullen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de uittreksterkte van ankers bij zulke nieuwe betonsoorten? Weten we daar eigenlijk wel genoeg van? Of introduceren we in onze ijver om duurzaam te bouwen ongewild weer constructieve veiligheidsrisico’s?
Daarnaast doen we een beroep op de veiligheidskundige expertise binnen de toeleveranciers en bouwbedrijven om tijdig eventuele gezondheidsaspecten bij bewerkingen aan nieuwe betonsamenstellingen in beeld te krijgen. Mogelijk zijn ook op dit terrein aanvullende, preventieve maatregelen noodzakelijk. Leveranciers van bevestigingsmiddelen roepen we op om de gedocumenteerde uittrekwaardes van ankers voor tijdelijke constructieve verbindingen te verifiëren.
Wij kunnen ons voorstellen dat het bovenstaande aanleiding is tot vragen of opmerkingen. We ontvangen die heel graag op info@kpcv.nl