De borgingsactie “Veilig werken met computerprogramma’s” was er al op het Kennisplatform Constructieve Veiligheid. De KPCV-taakgroep Digitale ontwikkelingen heeft daar nu de aanbeveling “Gebruik van rekensoftware” aan toegevoegd. De aanbeveling is als apart document te downloaden van de site.

Voorkomen van fouten
De aanbeveling focust op wat de gebruiker van rekensoftware kan doen om fouten met de software te voorkomen. Onderwerpen als het gebruik van gecertificeerde software, de koppeling van CAD en rekensoftware en de noodzaak van het toetsen van de orde-grootte van uitkomsten aan de hand van globale handberekeningen komen aan de orde. Speciale aandacht is er voor het omgaan met zelfgemaakte rekentools (spreadsheets en dergelijke). Het is belangrijk om ook zulke tools intern te valideren.

Geaccordeerde content
De Taakgroep Digitale Ontwikkelingen bestaat uit Jeroen Coenders, Herman Oogink, René Sterken, Paul Minartz, Frank Maatje, Michael de Zwart, Remco Mast, Dik Spekkink en Dick Stoelhorst. De groep heeft de aanbeveling en een voorstel hoe deze te verankeren in het Kennisportaal ingebracht bij de Werkgroep KPCV. Dit “parlement”, waarin alle partners van het platform zijn vertegenwoordigd, heeft één en ander geaccordeerd in haar – online – vergadering van 25 juni. De aldus gevalideerde aanbeveling Gebruik van rekensoftware is nu dus voor iedereen beschikbaar!

Wat in het vat zit …
Hiermee zit het werk van De Taakgroep Digitale Ontwikkelingen er nog niet op. De groep werkt verdere aan nieuwe content over BIM, parametrisch ontwerpen en Levels of Development / Levels of Information Need. Houd de site dus in de gaten!