Van “burgerinitiatief” tot stichting
In 2018 startte het Kennisportaal Constructieve Veiligheid – KPCV – als particulier initiatief van een aantal organisaties die constructieve veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. De initiatiefnemers, professionals uit de kringen van o.a. Rijksvastgoedbedrijf, BAM, RHDHV, RWS, ProRail, Schiphol, IV Groep, de Branchegroep TIS en Movares, zorgden voor een vliegende start. In samenwerking met Vuurrood, bureau voor communicatie en educatie uit Rotterdam, werd in korte tijd de website KPCV.nl opgezet, die medio 2018 online ging. De site bevatte van meet af aan al veel vakinhoudelijke informatie, omdat het Compendium Aanpak Constructieve Veiligheid uit 2013 model kon staan voor de inhoud.

Sindsdien is het snel gegaan met het Kennisportaal. Inmiddels telt KPCV 45 actieve partnerorganisaties. In verschillende taakgroepen ontwikkelen de partners aanvullende informatie voor de website en/of actualiseren zij bestaande inhoud. KPCV heeft daardoor in twee en een half jaar tijd een behoorlijke status verworven. Diverse opdrachtgevers verwijzen in hun contracten naar borgingsacties die op KPCV zijn beschreven. Ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en het Topoverleg van Opdrachtgeversforum, NLIngenieurs, Bouwend Nederland, VNConstructeurs en Governance Code Veiligheid refereren in hun rapporten en voorstellen aan KPCV.

Kortom: KPCV is de status van “burgerinitiatief” ontgroeid en is toe aan een professionaliseringsslag! Onderdeel daarvan is dat het Kennisportaal nu is ondergebracht in een eigen rechtspersoon: de Stichting KPCV.

Bestuursleden Dick Stoelhorst en Dik Spekkink met notaris Zondervan
Bestuursleden Dick Stoelhorst en Dik Spekkink met notaris Zondervan

Stichtingsacte ondertekend
Op 6 januari 2021 ondertekenden de kersverse voorzitter van het stichtingsbestuur Dick Stoelhorst en bestuurslid Dik Spekkink de stichtingsacte ten kantore van notaris Zondervan te Zaltbommel. De twee andere bestuursleden, Erik Middelkoop van RHDHV en René Sterken van BAM Advies & Engineering, lieten zich bij volmacht vertegenwoordigen door een medewerker van het notariskantoor. Zo start het nieuwe jaar met een nieuwe en uitdagende levensfase voor KPCV!